in

Boganmeldelse af Monstermanualen, en bog til børn med mange bekymringer.

Vi anmelder Monstermanualen af Gitte Winter Graugaard og Stine Hæk

“Det er aften og Simone ligger hos sin veninde Viola og skal sove hos hende. Simone kan mærke panikken komme snigende og trækker soveposen helt op over hovedet. -Sover du? hvisker hun til Viola.

Der kommer ikke noget svar. Pokkers! For monstre elsker stilhed lige så meget som mørke! Simone overvejer at vække Viola men vil ikke være irreterende. Soveposen føles trang og omklamrende.

Hvad nu hvis jeg ikke kan sove, så skal jeg ligge hele natten og have det dårligt. hvad nu hvis jeg bliver nødt til at gå ned til Violas mor og sige, at jeg ikke kan sove? hvad nu hvis hun bliver sur? Hvad nu hvis jeg ikke kan få fat på mor og far?”

Bekymringerne fylder det hele nu og Simones hjerte hamrer afsted, hun har svært ved at trække vejret, men så hører hun Mettes stemme, husk nu din monstermanual, Simone!

Denne historie og mange lignende kan mange børn og forældre helt sikkert nikke genkendende til, for sådanne oplevelser fylder meget i alt for mange familier og overbekymring og angst er noget der fylder hos mange skolebørn. I Monstermanualen får både børn og forældre en god guide til, at bekæmpe alle de mange bekymringer, der kan komme til at fylde for meget i børnenes hoveder.

Bogen er delt op i 4 dele, den første er en novelle, hvor Simone beskriver hvordan angsten kommer snigende, hvordan hun bekæmper den sammen med hendes psykolog Mette og sammen lægger de en plan.

I 2. del kommer forældrene i Monsterskole, og det er både alvorligt, men også skrevet med et glimt i øjet, for hvordan er det nu forældre lærer at forstå monstersprog!

I afsnittet beskrives ti forældrefokuspunkter, som er spejlet i novellen om Simone. Her gennemgås bla. de fysiske reaktioner, triggere og tanketog, Anerkend følelsen og kærligt pres. Det er en meget gennemtænkt Monsterskole forældrene kommer og det hele er med udgangspunkt i barnets tanker. Det er intet mindre end fantastisk, hvorledes Monsterskole for forældre viser, hvordan forældre kan hjælpe deres børn på en anerkendende og respektfuld måde.OG så giver det mening at det er forældrene der for en gangs skyld skal i skole og lære noget, meget modsat den gængse opfattelse om, at de voksne altid ved bedst!

I 3. del er det så børnene der skal i monsterskole, hvor børnene skal lave deres egen Monstermanual.Først skal barnet beskrive hvad der sker i kroppen når de bekymrer sig, hvor sidder det? Hvordan mærkes det? Måske har de en farve eller en form?

Herefter kan barnet så lave et huskekort, i dette kunne der f.eks stå;

Tanker er bare tanker

Bekymringer er monsterævl

Jeg skal bare lade monstret være så mister det pusten

Dette kort kan bruges, når bekymringerne kommer snigende. Simone bruger det i den første del af bogen,hvor hun ikke  kan sove hos sin veninde pga. af alle hendes bekymringer.Hun bruger kortet til at gentage sine sætninger hun selv har lavet for at jage monstrene på flugt, hvilket virker til sidst.

I 4 del er der nogle meget relevante visualiseringer og meditationer.Her på redaktionen har vi afprøvet visualiseringen -Tanketog og blomster eng – på eget barn og den virkede efter hensigten, meget beroligende og berigende.

Sofie beskrev det som ” der er ligesom mere lys indeni”

Til slut er der Monstermanualens 10 gode huskeråd, her kommer et par af dem;

  1. Du er ikke alene. der er masser af andre børn, der har det ligesom dig
  2. Du kan ikke gøre for du har mange bekymringer. det er ikke din skyld.
  3. Tanker er bare tanker. Vi kan ikke selv bestemme vores tanker, men vi kan bestemme, hvilke tanker vi vil give opmærksomhed.

Vi kan klart anbefale Monstermanualen, det er et så fint og konkret redskab til at gå til kamp mod overbekymring og angst. Her på Førsteskoledag kan vi nikke genkendende til behovet for at gå til kampen sammen, så det ikke kun er barnet der står med ansvaret for at få styr på tankerne. Det er så fint at opleve hvordan barnets indre følelsesliv bliver anerkendt, samtidig med at forældrene får en mulighed for at forstå dette følelsesliv.

Monstermanualen af Gitte Winter Graugaard og Stine Hæk

Fra forlaget Room for Reflection

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Written by admin

Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Loading…

0