in

Skal man kende alle bogstaverne?

Hvad kan man forvente af et kommende skolebarn? Som udgangspunkt starter alle blødt op i børnehaveklassen, hvor det netop er meningen, at man skal øve sig på at gå i skole. Alligevel er 1.klasse rykket en del tættere på børnehaveklassen end tidligere. Dette ses ved opgraderingen af dansk og matematiktimer i børnehaveklassen samt indføring af test.

De fleste børn har deltaget i en form for førskoleprojekt i børnehaven, men det er meget forskelligt, hvordan dette bliver grebet an, og dermed vil der også være store forskelle på, hvad børnene kan, når de starter.

Det er en fordel, at skolebarnet kan følgende ting, når det starter:

–       Skrive sit navn – og det er ligegyldigt, hvis det er spejlvendt

–       Vide hvor man bor, kende sit efternavn og sin fødselsdato

–       Skelne mellem forskellige bogstaver og tal

–       Klippe med en saks

–       Tegne bare en lille ting, så det ligner noget, andre kan genkende

–       Løbe en tur, hinke og lave gadedrengehop

–       Række fingeren op og sige noget i klassen

–       Selv tage tøj, jakke og sko af og på

–       Selv gå på toilettet

–       Lytte til andre

–       Vente på tur

–       Sætte egne behov til side

 

“Hvordan tror du, det er at gå skole?”

“Jeg tror… at man skal skynde sig, fordi at klokken ringer nogen gange, og så skal man lære at være inde til tiden. Jeg tror, det er ret besværligt. Det gør nok ikke noget, hvis man kommer for sent… jeg tror bare, det må være ubehageligt, fordi man skal skynde sig rigtig meget og have skoletasken på og så’n.” Hanna, 5 år.

 

Hvordan kan man tale med dit barn om skolestart?

Inden skolestart er der flere ting, man kan tale med sit barn om. Da der for eksempel er færre voksne end i børnehaven, er det vigtigt, at barnet kan klare sig selv med hensyn til toiletbesøg, holde orden i sin taske, på sit tøj mm. I forhold til det sociale samvær med de andre børn, kan der også være flere udfordringer der skal tales om. Prøv at forklare barnet hvordan man kan invitere eller selv blive inviteret til en leg i en børnegruppe. I børnehaven var det garanteret nemmere at komme ind i en leg, da man kendte de fleste børn og voksne. I børnehaveklassen, skal barnet lave et større benarbejde for at deltage i en leg, et spil eller andet.

 

 

What do you think?

Written by admin3

Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Loading…

0