in

Legeaftaler

Legeaftaler

Noget af det bedste ved at starte i skole vil nok være at få helt nye kammerater. I klassen og i hele skolen lærer dit barn en masse nye børn at kende og får derigennem nye venner. Det vil givetvis resultere i en del legeaftaler, både hjemme hos jer og ude hos de nye kammerater efter skoletid. Men hvor mange legeaftaler, skal man have om ugen, hvornår er det rimeligt at sige nej og kan ens barn overhovedet magte legeaftaler?

Hvornår og hvor tit?

Overvej hvornår det i løbet af ugen passer ind i jeres familie at have legeaftaler. Vælg fx en eller to dage som er faste dage til legeaftaler. Det er vigtigt at mærke efter, hvor tit I som forældre har overskud til at have kammerater med hjem, for det kræver også noget af jer. Især de første gange, hvor børnene kan være usikre. Det er også vigtigt at vurdere, hvor mange aftaler jeres barn kan overskue. Især hvis der også er fritidsaktiviteter, der skal passes. Måske fungerer en weekenddag bedre i jeres familie end en hverdag.

Jo mere afklarede I er omkring antal dage og hvor ofte, der skal være legeaftaler, desto nemmere er det, at forklare jeres barn, hvornår og hvordan det kan lade sig gøre.

Med eller uden mad

Overvej også om I har lyst til at den pågældende kammerat skal spise med hos jer, eller om det bliver for meget for jer eller jeres barn. Er legeaftalen med mad, så hav små ambitioner: Børn er et meget taknemmeligt folkefærd, så en ordentlig omgang spaghetti-kødsovs er nemt at lave, hvis man er mange til spisning. Eller hent en pizza, hvis det skal være rigtig hurtigt.

Planlæg i god tid

Det kan være svært at blive mødt i SFO’ en af et barn, der MEGET gerne vil lege med Malthe lige præcis i dag. Det kræver opringninger og koordinering midt i skolegården, mens klokken løber. Derfor; forsøg at planlæg legeaftaler på forhånd, selvom de spontane legeaftaler, kan være børnenes foretrukne. Kontakt forældre i god tid, så man har styr på alt det praktiske inden afhentning.

Hvad hvis min barn slet ikke vil lege?

Legeaftaler er vigtige for barnet i forhold til at skabe relationer i klassen, men det er også helt i orden, hvis dit barn ikke vil lege med nogen efter skole. Det er højst sandsynligt udtryk for, at han/hun ikke kan overskue det lige nu. Det skal nok komme. Det er også meget forskelligt fra barn til barn, hvor stort behovet er for legeaftaler. Måske er det alt rigeligt at lege i frikvarterer og i SFO-tid.

Nogle gange kan oplever forældre også, at deres barn ikke vil lege med det barn der er med hjemme til legeaftalen eller omvendt. Det betyder tit, at det barn har fået nok og at det er tid til at bryde op eller sætte sig et sted og slappe lidt af.

Case:

Signe og Frida har legeaftale hjemme hos Signe og pludselig siger Frida højt at Signe altså ikke gider lege mere og er gået fra det spil de spillede. Signes mor står lidt og tænker, for det har hun ikke prøvet før i børnehaven, men Signe er tydeligvis træt nu efter en lang dag i børnehaveklassen. Signes mor går ins til Signe og spørger om hun er blevet træt, Signe nikker hun siger hun gerne vil have at Frida går hjem nu. Der er en time til Frida bliver hentet, så Signes mor tager begge piger med ind og læser en bog for dem, så de kan slappe lidt af. Bagefter ser de lidt ramasjang og så er tiden gået.

Når mit barn vil lege med én, jeg ikke kender…

Dit barn vil på et tidspunkt få en legeaftale hos et barn, du ikke kender. Hvis du føler, at det er utrygt, så overvej, hvad der kan gøre dig tryg. Planlæg fx en legeaftale en weekend dag så du har mulighed for selv at aflevere og sige hej til forældrene. Kontakt familien og få en snak over telefonen. Giv dit telefonnummer og bed dem kontakte dig, hvis dit barn gerne vil hjem før tid. Vær  enige som forældre om, hvor længe børnene skal lege. Der kan også nogen gange være brug for, at man er med den første halve time af legeaftalen. Det er vigtigt, at du er tryg ved situationen, så du også kan sende et trygt barn afsted til legeaftaler.

What do you think?

Written by admin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Loading…

0