in

Dit barns selvfølelse

Første skoledag har set på, hvordan du kan styrke dit barns selvfølelse. Vi har set nærmere på Petra Krantz Lindgren, som har skrevet bogen “Børns selvfølelse”.

Udfra den har vi udarbejdet en guide til hvordan DU kan styrke dit barns selvfølelse.

Lad være med at skælde ud

I det nedenstående link, kan du læse Petra Krantz Lindgrens rørende beretning fra sin egen hverdag. Vi kan godt garantere, at efter endt læsning  nok vil gå en rum tid, før der anvendes skæld ud igen. Hendes pointe er, at alle børn altid vil gøre det bedste de kan, men at de sommetider (læs ret ofte) glemmer hvad det egentlig var vi bad dem om. Alle kender den travle morgen, hvor barnet skal tage tøj på, men to sekunder senere er faldet over en spændende figur de lige har fundet… Når dette sker for anden eller tredje gang bliver ens tålmodighed sat på prøve. Hvad er så mere nærliggende end at skælde ud? Men virker det og hvorfor skælder vi egentlig ud? Er det for at komme af med vores egen frustration, eller er det for at få barnet til at makke ret?

Ligegyldig hvorfor og hvordan, så synes børn det er ubehageligt at blive skældt ud. Barnet i den nedenstående artikel beskriver for sin mor, hvordan hun ikke behøver være vred, men bare sige det på en rar måde. Så enkelt er det så ikke altid, men det er tankevækkende hvor tit vi anvender skæld ud, i forhold til hvor lidt det virker.

Se hele artiklen her; Hvad sker der når du skælder dit barn ud?

Hør min podcast om skældud HER

Anerkend dit barn for de tanker og følelser det har.

Når barnet eksempelvis udviser angst for en bestemt situation, er det vigtigt at du som forælder anerkender denne følelse. Dette kan eksempelvis være et barn, der har mareridt og derfor har angst for at falde i søvn pga. af dette. Spørg barnet hvad angsten består af og tag så følelsen alvorligt. Fortæl barnet, at det vil du gerne hjælpe med og find ud af forskellige løsningsforslag sammen. Ved at tage dit barn alvorligt, bliver det styrket i, at det er ok at følelser som angst glæde, flovhed surhed osv. Med andre ord, en bekræftelse i, at barnet er fint, ligegyldig hvilke situationer i kommer bud i. Når det er sagt kommer vi jo alle i hverdagssituationer, hvor det hele er presset og koger over, her er det virkelig en udfordring altid at møde barnet på en hensigtsmæssig måde. Prøv alligevel, men slå ikke dig selv i hovedet hvis det glipper, så forsøg at gøre det når der er mere overskud.

Vis dit barn er det er ok.

Dette skal ikke være tomme roser eller overdrevet smuk prinsesse snak, men derimod en konstruktiv anerkendelse af de styrker barnet har. Dette kan være ved middagsbordet, hvor barnet bærer sin tallerken ud. Her kan den voksne sige “Du er sørme en stor dreng, det er dejligt du kan tage din egen tallerken ud”. Her får drengen anerkendelse og mærker glæden ved at hjælpe til. Det kan også være ved handlinger som at hjælpe sin lillesøster med at tage tøj på eller andet. Vis at det er dejligt når barnet viser den lille opmærksomhed og hjælper til. Men forsøg så også at anerkende at barnet kan blive møgsur eller bundulykkeligt, det kan vi andre osse blive. Når barnet får et vredesudbrud, så prøv så vidt det er muligt selv at bevare fatningen. Fortæl at du godt kan forstå barnet og prøv så at trøste. På denne måde finder barnet ud af, at det er ok at være vred og den voksne godt kan håndtere det.

Relaterede artikler HER

Børns selvfølelse

Hvordan taler du med dit barn

Dit barns selvfølelse

What do you think?

Written by admin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Loading…

0